Sådan vælger du det rigtige børnelegetøj

Der er så mange børnelegetøj derude, og det kan være svært at vælge det rigtige. Man skal både jonglere barnets behov og ønsker. Herudover sætter reklamer og presset for andre familier også et krav til, hvilket børnelegetøj du indkøber til familien. Sammensættes dette med det faktum, at det bedste legetøj ikke altid er det mest fantasifulde – men dem der igangsætter barnets fantasi – så kan opgave virke overskuelig.

Børnelegetøj kan også være ”åbent for fortolkning”

Mængden af legetøj er ikke altid afgørende, og selvom børnelegetøj skal være med til at ”starte” barnets udvikling, og på sigt støtte denne, så er mængden ikke en afgørende faktor. Det er vigtigt på forhånd at have forståelse for dette, da det vil hjælpe med at vælge det helt rigtige legetøj.

Noget af det bedste legetøj for børn, er legetøj som er ”åbent for fortolkning”, og således ikke blot giver muligheden, men opfordrer barnet til at bruge fantasien. Det kan være en hårdfin grænse imellem ”for simpelt” og ”opfordring til leg”. De første år kan dette f.eks. omfatte følgende legetøj:

  1. Bygge-/træklodser (Træklodser går ofte i generation eller købes billigt ved Barnets Verden).
  2. Gammelt/stort tøj (Besøg nogle af landet genbrugsbutikker – liste)
  3. Papkasser (Få f.eks. flyttekasser fra familie/venner eller billigt fra Boxit)
  4. Papir og farveblyanter (Lad evt. barnet benytte disse sammen med papkasserne).

Med hver enkel af disse former for ”legetøj”, vil der være ”åben for fortolkning”. Faktisk vil du hurtigt opleve, at kun enkle af disse elementer vil skulle købes i en normal legetøjsbutik.

Alder og børnelegetøj

Man oplever hurtigt, at meget børnelegetøj har alder-oplysninger på emballagen. Dette kan være nyttigt, men det er ofte kun anvendeligt som vejledning. Dit barns interesser og udviklingstrin vil sandsynligvis give dig en bedre fornemmelse af hvad du skal vælge. Alder-oplysninger kan være vigtige for sikkerheden, for eksempel, når legetøjet indeholder små dele, der kan sluges. I disse tilfælde er det klogt at følge de anbefalede oplysninger. Når du udvælger børnelegetøj, kan den ”almindelige” opdeling (se herunder), være et udgangspunkt sammensat med det tidligere afsnit.

  • Baby (0-1 år). I dette stadig er der intet bedre legetøj end dig selv, og den tid du benytter med barnet. Dit barn vil glæde i at se dit ansigt, lytter til din stemme og bare være sammen med dig. Så snart barnet kan sidde, vil elementer som er lette nok til at bevæge, være det vigtigste.
  • Småbørn (1-2 år). Småbørn elsker at lege med kasser, og finder ofte indpakningen af gaven sjovere end gaven selv. Andre gode valg for småbørn omfatter konstruktionslegetøj.
  • Ældre børn (3-6 år). I denne alder vil børn ofte gerne løse problemer og bruge deres fantasi. Puslespil eller spil, der får dit barn leger med andre er også gode valg.